utorok 21. júna 2016

SWEET SECRET OF RAW - SLADKÝ POKLAD POVAŽSKEJ BYSTRICE

Nachádzame sa v Považskej Bystrici, našom rodnom meste, a rozmýšľame kam by sme si zašli na dobrú kávu a domáci dezert. Ak máme byť úprimní, tu doma nám chýba niečo fakt výnimočné. Ok, priznávame, sme už zhýčkaní Prahou a naše požiadavky sú celkom vysoké (niežeby v PB nebola dobrá kaviareň, ale Praha je proste Praha).

Už nejakú tú dobu počúvame o jednej “skrytej” cukrárni s raw (surovými) dezertami, tak si volíme ju. Veď ako správni kaviarničkári by sme mali vyskúšať všetko, čo je na výber. A tento ťah nám veru vyšiel. Už dokonca máme svoju obľúbenú cukráreň v PB :)

Sweet Secret of raw je podľa nás skrytý poklad Považskej Bystrice a my sme ho našťastie objavili. Je to dokonca prvá pobočka konceptu raw cukrárne na Slovensku, ktorú otvorili len nedávno, v októbri 2015.


A čo je úplný paradox, po príchode domov a preklikaní ich webovej stránky sme zistili, že tento koncept vychádza zo skúseností pôvodnej cukrárne v Prahe, ktorá sídli na Rumunskej ulici v blízkosti Náměstí Míru (foto nižšie).


Tú sme už mimochodom stihli aj navštíviť a to len 3 dni pred uverejnením tohto článku. 

Naše hodnotenie

Ponuka 


Bez lepku, laktózy a cukru. Táto cukráreň sa zameriava výlučne na RAW kvalitu, preto v ich výrobkoch nenájdeš múku, mlieko ani rafinovaný cukor. Dokonca do kávy a nápojov pridávajú vlastnoručne vyrobené mandľové mlieko a na všetko používajú čisto rastlinné suroviny. Nie sme síce vegetariáni či vegáni, ale uznávame, že pasterizované mlieko, vajcia z veľkochovov, biela múka a cukor sú veľké mínus domácich dezertov a nášho obľúbeného lattéčka.


Sweet Secret ťa poteší v prvom rade fantastickými RAW dezertami s takmer nekonečnými príchuťami. Počas nášho májového pobytu v SR dokonca upravili svoju ponuku a znížili ceny niektorých produktov (o dôvod viac ich navštíviť). Takže momentálne si u nich už nepochutnáš na extra hustej horúcej čokoláde, ale zato ťa osviežia sorbety a zmrzlinové poháre, v ktorých namiesto smotany či mlieka nájdeš banán ako základ. A chutia fakt skvele.


Okrem nich ťa potešia RAW raňajkami, skvelými smoothie, rôznorodými kávami, kvalitnými čajmi (aj matcha), domácou limonádou, 100% ovocnými šťavami a čo nás ešte zaujalo, aj kokosovou vodou.

Na všetko používajú TOP suroviny, medzi nimi kokosový cukor a himalájsku soľ. Kakaové produkty odoberajú z českých Troubelíc, ktorých výrobky sú veľmi obľúbené aj v Prahe.

V rámci ich konceptu nám v ponuke skutočne nič nechýbalo. Vlastne sme úprimne radi, že sme konečne objavili kaviareň/cukráreň, kde nepredávajú žiadne kolové nápoje a nepodporujú potravinové nadnárodné korporácie.

Jednu hviezdičku však musíme dať dole za vyššie ceny, aj napriek tomu, že ich nedávno znížili. Pri RAW dezertoch (okolo 3 eur) sa to dá pochopiť, pretože ich zloženie, výroba a následne chuť majú svoju hodnotu. Tam sme ochotní zaplatiť a spapať aj niekoľko kúskov naraz. Mňam :-)

Avšak niektoré “special” kávy sa nám zdajú stále pridrahé a to berieme do úvahy použitie vlastného mandľového mlieka. Rovnomenná cukráreň v Prahe ma síce ešte vyššie ceny (cappuccino: 2,10 e vs. 65 kč, latte: 2,80 e vs. 85 kč), ale na PB je to asi veľa.

Týmto každopádne nechceme znehodnotiť ponuku miestnych sweeťákov, ale nalákať v PB ľudí na kávu s takými cenami nie je jednoduché. V minulosti som (Majka) chodievala zo strednej školy cestou, kde sa teraz Sweet secret nachádza a rada by som si vtedy dala niekde dobrú kávu a možno aj nejakú maškrtu. Ako študentka by som si však vtedy nemohla dovoliť dať každý deň 2,80 e za obľúbené lattéčko.



Káva 


Tak ako nezvyčajný je koncept Sweet Secret of raw, tak nezvyčajná je aj ich ponuka káv. Nájdeš v nej len klasické a predĺžené (lungo) espresso, cappuccino, latté, zelenú kávu a zásaditú kávu s hubou Reishi. Cappuccino a latté ti urobia buď z kávy, red espressa (z rooibos čaju) alebo matcha čaju.

Za red espresso a matchu si však musíš trocha priplatiť. Tieto kávy ti vždy pripravia s vlastným mandľovým mliekom (alebo sójovým na požiadanie) a ak si malý cukroholik, tak ťa na stole v cukorničke čaká kokosový cukor.

To podľa nás stojí za vyskúšanie, aj keď pre milovníkov uvedených káv bude netradičná chuť rastlinného mlieka skôr nevýhoda. Martinovi latte a cappuccino celkom chutilo, ale na klasické latte z kvalitného mliečka to podľa nás nemá...


Na čo by som sa však vrátil, je jedna špecialitka, na ktorú som (Martin) čakal niekoľko rokov. Konečne som sa dočkal a mohol som si dať v kaviarni BULLETPROOF COFFEE! Táto káva s kokosovým olejom a kokosovým cukrom mi urobila veľkú radosť a bola chutná (aj keď originál by bulletproof mala byť s maslom a MCT olejom a bez cukru). Sweeťáci teda nie sú typická kaviareň, ale z pohľadu zdravia sa veru snažia.


Talianska káva Trieste, ktorú používajú, je vo svete už legendárna a pochádza z výberových plantáží najmä zo Strednej a Južnej Ameriky. Espresso lungo nám z nej veľmi chutilo. Napriek tomu si myslíme, že čím väčšia firma, tým viac trpí kvalita a keďže nejde o fair trade organickú kávu, dávame 4 hviezdičky. A nemôžeme si zatiaľ pomôcť, ale len za ceny káv berieme ešte jednu, takže dávame 3 hviezdičky.

Dezerty


Tu vôbec nepochybujeme o najvyššom hodnotení. Poctivá domáca výroba bez umelých farbív, konzervačných látok, éčok a inej chémie nás hreje pri srdci. 

Keďže sme “rozmaznaní” labužníci, ktorým záleží v prvom rade na ich zdraví, tak konzumovať RAW dezerty, v ktorých nájdeme len nepražené kakao, sušené a čerstvé ovocie, orechy, kakaové maslo, kokosový olej a ďalšie čerstvé suroviny, je proste božské :-) A tá chuť je jedinečná, to musíš ochutnať…


Malé chybičky by sme síce našli aj tu, ale v porovnaní s inými výrobcami musíme byť vďační za vynechanie múky, rafinovaného cukru a tiež vajec a mlieka z veľkochovov. Z nášho pohľadu je však najväčšia chyba časté použitie sirupu z agáve namiesto surového medu. Áno, počuješ dobre!

Medzi RAW foodistami a aj bežnými ľuďmi je sirup z agáve rozšírený ako veľmi “zdravé” sladidlo, ale v skutočnosti je len veľmi málo výrobcov, ktorí používajú poctivé procesy, vďaka ktorým sa v ňom zachovávajú živiny. Väčšina týchto sirupov sú len priemyselne upravené produkty s vysokým obsahom fruktózy (70 až 97%) a žiadnymi živinami.

Vo Sweet Secret používajú organickú značku MayaGold, ktorá má zaujímavú politiku, preto nechávame 5 hviezdičiek. Pri ich koncepte by sme však uvítali radšej poctivý surový med od slovenských včelárov. Našťastie sa v niektorých dezertoch nachádza kokosový cukor, čo je pre nás tiež TOP sladidlo.

Okrem skvelých RAW tort ponúkajú aj rôzne druhy RAW guľôčiek, ktoré sú tiež veľmi chutné, ale torty sú proste strop RAW sveta.



Prostredie


Pražský koncept je tu ihneď viditeľný a interiér dotvára celkový zážitok takmer k dokonalosti. Štýlové drevené stoly, lavice a stoličky doplnené o farebné vankúšiky sa nám veľmi pozdávali a spríjemnili nám kaviarničkovanie. Akurát vonkajšia budova a vchod by mohli byť útulnejšie, čo by určite nalákalo viac zákazníkov.  



Obsluha


Ako kaviarničkári sme už dávnejšie pochopili, že obsluha a jej prístup je jeden z najdôležitejších pilierov kvalitného podniku, do ktorého sa budú vďaka tomu zákazníci pravidelne vracať. Vo Sweet Secret sme zažili dva rozdielne prístupy. Jedna čašníčka bola veľmi ochotná, milá a ústretová, no prístup druhej čašníčky bol o niečo horší, taký nemastný - neslaný. Celkovo dávame palec hore za znalosť o tom, aké suroviny používajú vo svojich produktoch. No po niekoľkých návštevách sme sa rozhodli pre 3 hviezdičky.

Odporúčame

Ak žiješ v PB, alebo pôjdeš okolo, určite si zájdi na RAW dezert. Fantastické a zaujímavé sú asi všetky, ale v pämati nám zostali BIELA A TMAVÁ ČOKOLÁDA S MALINAMI, MARACUJA A ČUČORIEDKOVÝ.


K tomu ochutnaj BULLETPROOF COFFEE s kokosovým olejom, pretože tú inde tak ľahko nenájdeš. A za skúšku stojí aj akákoľvek káva s mandľovým mliekom. Veď kde inde ti urobia takúto kávu, alebo kávu z red espressa či matcha čaju?

Fantastické sú aj smoothie, napr. JAHODOVÝ, takže si nechaj miesto v žalúdku. A možno si nechaj priestor aj na zmrzlinový pohár, pretože taký si ešte asi nejedol. Alebo si to radšej rozlož na minimálne 2 až 3 návštevy, pretože aj RAW raňajky, ktoré robia po celý deň, sú proste na zožranie :-).



Čo nás ešte zaujalo?

Priamo v cukrárni si môžeš kúpiť niekoľko výrobkov ako kávy, čaje, kakaové výrobky z Troubelíc alebo BIO panenský kokosový olej značky Kospa, ktorý už dlhšie používame a ktorý mimochodom zdobí logo RULEZ, ktoré patrí našim priateľom Zlatošovcom.



Aktuálne ceny:
  • Kávy = 1,60 - 2,90 eur
  • Smoothie = 2,50 eur
  • RAW raňajky = 3,60 - 3,80 eur
  • Dezerty = 0,35 - 3,90 eur
  • Čaje = 1,70 - 2,10 eur
  • 100% ovocné šťavy = 1,60 eur
  • Sorbety = 2,80 eur
  • Zmrzlinové poháre = 3,10 eur

Odhadovaná cena návštevy na osobu: 5 - 10 eur

Celkové hodnotenie

V Považskej Bystrici je podľa nás možné spočítať dobré kaviarne na prstoch jednej ruky. A na nej by Sweet Secret of raw zaujalo zatiaľ asi prvú priečku, aj keď skôr ako cukráreň než kaviareň. Aspoň pre nás, pretože hneď po prvej návšteve sme sa tam chceli vrátiť a pozvali sme do nej naše maminy a ďalších známych. A toto je podstatné, keď vaši zákazníci hovoria o vás každému v okolí a pravidelne sa ku vám vracajú. My už teraz vieme, že sa tam určite veľakrát vrátime a vždy keď prídeme domov na Slovensko k rodičom, tak si tam zájdeme na kávu s kokosovým olejom, kokteil, RAW raňajky a dezertík. 


Kontakt:

Ak si už navštívil Sweet Secret of raw, podeľ sa s nami o svoje zážitky a pridaj komentár pod článok. Budeme sa tešiť na tvoj názor...


FOTOGALÉRIA

















FOTOGALÉRIA Z PRAŽSKEJ CUKRÁRNE















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára