pondelok 9. mája 2016

ČO A AKO HODNOTÍME

Nie sme odborníci na kávu a ani sa na nich nechceme hrať. Vyjadrujeme náš názor a veľmi nás teší zdieľať ho s vami.

Vyznáme sa však v kvalitnom jedle, na ktoré sa pozeráme nielen z chuťového, ale najmä z výživového hľadiska. Na to je odborník hlavne Martin.

Majka má nos na módu, preto si podrobným okom prehliada štýl každého podniku, ktorý navštívime.


Naše recenzie a hodnotenia preto vychádzajú z našich záujmov a sú odrazom našich chuťových buniek a zmyslov. K nim pripájame naše doterajšie vedomosti a vďaka tomu dokážeme nezávisle a čiastočne aj odborne ohodnotiť kaviarne a bistrá, ktoré navštívime.

V každom podniku nás zaujíma:
  • Ponuka
  • Káva
  • Jedlo
  • Prostredie
  • Obsluha
Každú z týchto kategórii hodnotíme hviezdičkami od 1 do 5. Čím viac hviezdičiek, tým lepšie. K tomu pridávame celkové hodnotenie, aktuálnu cenovú ponuku a tipy, čo odporúčame ochutnať.

Ponuka

Aké chute a pôžitky u nich zažijeme? Uspokoja viac kávičkárov či skôr milovníkov čajov alebo čokolády? Čím nás osviežia v lete a zahrejú v zime? Na čom si môžeme zmlsnúť? Spĺňa ponuka požiadavky ich konceptu? A na čo nesmieme zabudnúť, robia to srdcom, alebo je to „továreň“?

Káva

Za instantnú kávu a kapsule nečakaj ani 2 hviezdy. Takže žiadne Nespresso, Jacobs, Nescafe a iný bordel. Popravde veľmi neveríme ani veľkým komerčným značkám. My chceme výberovú kávu a musí byť 100 % Arabica.

Myslíme aj na prírodu, pretože kávovníky sú nadmieru postrekované pesticídmi. Preto nás zaujíma, či sú zrná ručne zbierané na malých plantážach a či sa pri pestovaní používa chémia. Organická kvalita je plus, ale nie je to povinnosť pre získanie 5 hviezdičiek.

Ďalšie faktory v hodnotení sú čerstvosť zŕn, ponuka káv, ich príprava, servírovanie a samozrejme chuť.

Jedlo

Tu sme neodbytní a kladieme otázky. Používajú poctivé a čerstvé suroviny, alebo polotovary a rafinované potraviny? Nakupujú od farmára či z veľkoskladu? Ponúkajú nejaké tradičné jedlá? Nájdeme v ich ponuke aj nejaké BIO potraviny?

Ak hodnotíme jedlá z raňajkového, obedového alebo iného menu, zaujíma nás viacero vecí. Napríklad aký olej použili pri príprave (preferujeme kokosový olej a masť/sádlo), alebo prehnali to s teplotou (zhorené okraje znamenajú karcinogény)? A čo mikrovlnka, zabili ňou živiny v jedle?

Potom je na rade servírovanie, kombinácia jedla na tanieri a ako už iste tušíš – chuť. Tá môže zmeniť mnoho a napraviť aj niektoré nedostatky. Avšak musíme zostať kritickí, pretože ak by nám išlo len o chuť, aj taký odpad ako McKáč by možno dostal nejaké hviezdičky.

V rámci tejto kategórie hodnotíme ešte dezerty, zmrzlinu a čokoľvek špeciálne (napr. čokoláda), čo je v ponuke.

Ak sú dezerty z masla, tvarohu alebo smotany, môžu získať veľa hviezdičiek. Ak obsahujú margaríny, Cery, Hery, Hélie a Palmaríny, potom nemajú šancu ani na 2 hviezdičky. O ich celkovom hodnotení rozhoduje aj použitá múka, cukor a ďalšie ingrediencie.

Prostredie

Prvá otázka znie – má to DUŠU? To rozpoznáme ihneď. Každý podnik má svoj koncept a štýl a pre nás je dôležité, aby sme sa tam cítili príjemne a chceli tam pravidelne chodiť. Prostredie netreba podceňovať, pretože niekedy zneguje kvalitu kávy a jedla alebo naopak.

Obsluha

Príjemný a milý personál dokáže urobiť z priemerného podniku špičkový. Ľudský faktor je silná zbraň a pre mnohých zákazníkov je táto kategória rozhodujúca. My ju berieme tiež veľmi seriózne.

Čo nás ešte zaujíma?

Jedna vec je kvalita, druhá vec je cena. Každý hľadá niečo iné a my osobne nemáme radi premrštené ceny. Preto nás zaujíma pomer kvality a ceny. Ak je však to prvé vysoko, to druhé sme ochotní zaplatiť.

Ku každému nášmu hodnoteniu pridávame vlastné fotky, aby si mal predstavu ako to tam vyzerá a čo môžeš očakávať.

P.S. Ak sme na niečo podľa teba zabudli a napadlo ťa rozšíriť naše hodnotenie, daj nám to prosím vedieť. Sme len ľudia a nie sme dokonalí. Za každú radu, tip a názor ti budeme veľmi vďační.

M&M 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára