Nie sme odborníci na kávu a ani sa na nich nechceme
hrať. Vyjadrujeme náš názor a veľmi nás teší zdieľať ho s vami.
Vyznáme sa však v kvalitnom jedle, na ktoré sa pozeráme
nielen z chuťového, ale najmä z výživového hľadiska. Na to je
odborník hlavne Martin.
Naše recenzie a hodnotenia preto vychádzajú
z našich záujmov a sú odrazom našich chuťových buniek a zmyslov.
K nim pripájame naše doterajšie vedomosti a vďaka tomu dokážeme
nezávisle a čiastočne aj odborne ohodnotiť kaviarne a bistrá, ktoré navštívime.
V každom podniku nás zaujíma:
- Ponuka
- Káva
- Jedlo
- Prostredie
- Obsluha
Ponuka
Aké chute a pôžitky u nich zažijeme? Uspokoja viac
kávičkárov či skôr milovníkov čajov alebo čokolády? Čím nás osviežia
v lete a zahrejú v zime? Na čom si môžeme zmlsnúť? Spĺňa ponuka
požiadavky ich konceptu? A na čo nesmieme zabudnúť, robia to srdcom, alebo
je to „továreň“?
Káva
Za instantnú kávu a kapsule nečakaj ani 2 hviezdy.
Takže žiadne Nespresso, Jacobs, Nescafe a iný bordel. Popravde veľmi neveríme
ani veľkým komerčným značkám. My chceme výberovú kávu a musí byť 100 %
Arabica.
Myslíme aj na prírodu, pretože kávovníky sú nadmieru
postrekované pesticídmi. Preto nás zaujíma, či sú zrná ručne zbierané na malých
plantážach a či sa pri pestovaní používa chémia. Organická kvalita je
plus, ale nie je to povinnosť pre získanie 5 hviezdičiek.
Ďalšie faktory v hodnotení sú čerstvosť zŕn, ponuka káv,
ich príprava, servírovanie a samozrejme chuť.
Jedlo
Tu sme neodbytní a kladieme otázky. Používajú poctivé
a čerstvé suroviny, alebo polotovary a rafinované potraviny? Nakupujú
od farmára či z veľkoskladu? Ponúkajú nejaké tradičné jedlá? Nájdeme
v ich ponuke aj nejaké BIO potraviny?
Ak hodnotíme jedlá z raňajkového, obedového alebo iného
menu, zaujíma nás viacero vecí. Napríklad aký olej použili pri príprave
(preferujeme kokosový olej a masť/sádlo), alebo prehnali to
s teplotou (zhorené okraje znamenajú karcinogény)? A čo mikrovlnka,
zabili ňou živiny v jedle?
Potom je na rade servírovanie, kombinácia jedla na tanieri
a ako už iste tušíš – chuť. Tá môže zmeniť mnoho a napraviť aj
niektoré nedostatky. Avšak musíme zostať kritickí, pretože ak by nám išlo len
o chuť, aj taký odpad ako McKáč by možno dostal nejaké hviezdičky.
V rámci tejto kategórie hodnotíme ešte dezerty, zmrzlinu
a čokoľvek špeciálne (napr. čokoláda), čo je v ponuke.
Ak sú dezerty z masla, tvarohu alebo smotany, môžu
získať veľa hviezdičiek. Ak obsahujú margaríny, Cery, Hery, Hélie a Palmaríny,
potom nemajú šancu ani na 2 hviezdičky. O ich celkovom hodnotení rozhoduje
aj použitá múka, cukor a ďalšie ingrediencie.
Prostredie
Prvá otázka znie – má to DUŠU? To rozpoznáme ihneď. Každý
podnik má svoj koncept a štýl a pre nás je dôležité, aby sme sa tam
cítili príjemne a chceli tam pravidelne chodiť. Prostredie netreba
podceňovať, pretože niekedy zneguje kvalitu kávy a jedla alebo naopak.
Obsluha
Príjemný a milý personál dokáže urobiť
z priemerného podniku špičkový. Ľudský faktor je silná zbraň a pre
mnohých zákazníkov je táto kategória rozhodujúca. My ju berieme tiež veľmi
seriózne.
Čo nás ešte zaujíma?
Jedna vec je kvalita, druhá vec je cena. Každý hľadá niečo
iné a my osobne nemáme radi premrštené ceny. Preto nás zaujíma pomer kvality
a ceny. Ak je však to prvé vysoko, to druhé sme ochotní zaplatiť.
Ku každému nášmu hodnoteniu pridávame vlastné fotky, aby si
mal predstavu ako to tam vyzerá a čo môžeš očakávať.
P.S. Ak sme na niečo podľa teba zabudli a napadlo ťa
rozšíriť naše hodnotenie, daj nám to prosím vedieť. Sme len ľudia a nie
sme dokonalí. Za každú radu, tip a názor ti budeme veľmi vďační.
M&M
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára